Iedereen kan de lessen geven. Er zijn zeven ondersteunende elementen in deze methode: hoe meer lessen je geeft, hoe meer je zelf leert. Lees hier over deze unieke hulpfuncties.
Drama TV. Vrijwel iedere les van groep 3-8 heeft een eigen korte film die je kan gebruiken als inleiding voor je les en uitleg van de werkvorm. Uiteraard zijn de lessen ook te geven zonder Drama TV. Lees hier over Drama TV.
Een les binnen twee minuten. De lesopzet en opdrachtkaarten voor de kinderen kun je makkelijk uitprinten. Geen kopieerbladen, nauwelijks voorbereidingstijd. Gebruiker aan het woord.
‘Kom maar op!’ sluit aan bij het onderwijs van vandaag en is gemaakt door de
bekendste dramadocent van Nederland: Holger de Nooij (auteur van o.a. ‘Kijk op Spel’ en zelf vakdocent drama in het basisonderwijs sinds 1994). Ieder schooljaar worden 25-30 nieuwe lessen toegevoegd.
Drama in samenhang met andere vakken of leergebieden, hoe werkt zoiets in Dramaland? Taal, geschiedenis, Engels, cultureel erfgoed… Lees verder.
Volgens de kerndoelen moet ieder kunstvak aandacht besteden aan cultureel erfgoed. Wat is cultureel erfgoed en hoe zit dat in Dramaland? Lees verder. Maak een les vanuit een schilder! Een dramales rond het werk van Rembrandt (want je hebt het over de Gouden Eeuw) of van Van Gogh of een andere beroemde schilder? Kijk onderaan je klassenmenu en maak die les zelf aan met de daarvoor bestemde tool. Inspireer je leerlingen!
Video’s.
Er staan zo’n 120 video’s in de methode Dramaland, lees hier over Drama TV.
Drama is het schoolvak over de kunstvorm theater. Net als dat het bij het vak muziek leuk is om eens een schoolconcert te geven, of bij beeldende vorming om een tentoonstelling te maken, is het bij drama leuk en leerzaam om eens een voorstelling te maken. Maar hoe? Lees verder Naast de tientallen lessen waar je het hele jaar mee kan doen, is Holger de Nooij altijd bezig met wat komen gaat. Zo staan in maart de sprookjes en sterke verhalen in het menu. Klik hier voor meer informatie over abonnementen vanaf €35-Op de facebookpagina van Dramaland word je op de hoogte gehouden van nieuwe schoolbrede thema’s, nieuwe lessen, innovaties, kortom: alles wat er gebeurt in Dramaland komt voorbij. Zo blijf je op de hoogte, handig toch? Klik hier om naar de facebookpagina te gaan en like Dramaland! Bij het vak ‘muziek’ leren kinderen over de kunstvorm muziek, bij het vak ‘dans’ leren de kinderen over de kunstvorm dans. Bij drama verschilt de naam van het vak van de kunstvorm waar het over gaat, soms is dat verwarrend. Bij het vak ‘drama’ leren kinderen over de kunstvorm theater. Lees verder. Van de meeste vakken hebben we aardig door waar ze voor dienen, maar hoe zit dat met drama? Weet jij zo snel een antwoord? Lees verder. In deze methode gaan we niet al te streng om met die regel, maar het is toch belangrijk om te weten waar je over praat. Theater betekent een herhaalbaar product maken, en kenmerkt zich o.a. door vormgevingsmiddelen. Lees verder.
Veel voorkomende misverstanden. Bij drama kom je soms hardnekkige misverstanden tegen. Je kent er vast een paar, benieuwd? Lees verder. Blogs. Holger de Nooij heeft jaren lang geblogd op platforms als Hyves en facebook, hier een bloemlezing. Lees verder.Links. Op zoek naar webinfo over het vak drama en werkvormen? Lees verder.
Leerstof van cognitieve vakken gaan over vastgestelde data, het gaat vaak over leerstof onthouden, reproduceren en toepassen. Maar hoe leer je bij drama? Lees verder.
Veel leerkrachten hebben het gevoel dat ze niet genoeg weten van drama om het verantwoord te geven. Dat kan zijn, echter is het de vraag wat je allemaal moet weten om drama goed te geven. Al helemaal wanneer je van positie kan veranderen. Lees verder.Op een bepaalde manier is Dorothy Heathcotes methodiek nog altijd actueel. Er is veel te zeggen over deze legendarische dramadocente maar waarom ze in deze methode staat vermeld is om de manier waarop zij kinderen zag: als volwaardig en groots, ongeacht hun leeftijd. Lees verder