Drama is van alle basisschoolvakken het vak met het meest tegenstrijdige imago: leerkrachten zien dat kinderen opbloeien van dramalessen, dat het hen motiveert, nieuwsgierig maakt naar de werkvormen, de kunstvorm theater en naar elkaar.
Veel leerkrachten voelen zich echter niet competent om het vak op een verantwoorde wijze te geven, en blijft het geven van drama veelal hangen op de ervaren collega’s die al enthousiast waren. Wanneer je niet weet hoe je een vak moet organiseren kun je in rommelige situaties terecht komen waar je een onbevredigend gevoel aan over houdt.
Deze website geeft je niet alleen de lesstof maar leert je over het verzorgen van goed dramaonderwijs. Dramaland informeert je dus niet alleen over wat je moet doen maar geeft je ook de mogelijkheid te lezen over hoe je dat kan aanpakken. Door (klik op onderstaande links):
• Organisatorische opmerkingen in de lesbeschrijvingen
• Het werkvormen ABC met uitleg en aandachtspunten
• Spoilers met praktische informatie over de werkvorm
• Het werken met pictogramkaarten
• Drama TV en Drama-kids waar aandachtspunten in verwerkt zijn
• Opdrachtkaarten met heldere aanwijzingen
• Leerkrachtscherm voor wie zich verder wil verdiepen.
Wanneer geef je drama? Als zowel jij als de kinderen een succeservaring hebben gehad geef je een tweede les. Door toegang te krijgen tot goed lesmateriaal en de juiste informatie te verstrekken, verhoog je de kans op succeservaringen. Hoe meer lessen je geeft, hoe meer je leert over de kunstvorm theater en het geven van dramalessen aan je groep. Zonder dwang, maar met mogelijkheden tot ondersteuning.
Dramaland is geen gewoon lesprogramma, maar maakt gebruik van alle mogelijkheden die een digitale methode maar kan hebben. Om dramaonderwijs te verbeteren moeten we jou ook in staat stellen jezelf te informeren.
De zelfstandige professional.
Hoe veel steun je ook kan krijgen van deze methode, jij bent een zelfstandige professional. Wat je ook wel of niet weet van het vak drama, je hebt je eigen smaak en visie en vult je onderwijs op eigen wijze in. Weet dat je je strak aan de volgorde van de lessen kan houden, maar je vooral lekker aan de slag moet gaan en jij je eigen weg in Dramaland kan en mag vinden. Probeer werkvormen uit, geniet van dit rijke vak!